Een koffiemolen is je belangrijkste gereedschap.
Moet ik de maalgraad van mijn koffiemolen aanpassen?
De beste barista's passen voortdurend hun maalgraad aan. Eerste werk in de ochtend, omdat de koffiebonen en koffiemolen koel zijn, is het juist instellen van de koffiemolen om een juiste dosis en maalgraad te bereiken voor een perfecte espresso.
Als de dag opwarmt zullen de koffiebonen zich anders gaan “gedragen” in de koffiemolen en zal de barista geringe wijzigingen moet aanbrengen in de maalgraad om dit te compenseren. Een stijgende of dalende luchtvochtigheid is van grote invloed op de gemalen koffie.
Bij het openen van een nieuwe zak bonen, zelfs als ze van dezelfde geroosterde batch zijn kan er toe leiden dat je toch de maalgraad moet aanpassen omdat er een verschillende druk en zuurstofgehalte heerst in de verpakking vergeleken bij je bonenreservoir.
Je ziet het is een continu proces. Als je nooit je maalgraad aanpast doe je jezelf tekort en mis je het genot van geweldige koffie. Naarmate koffie ouder wordt zul je ook fijner moeten malen.
Voor onze klanten die verschillende soorten koffie kopen raden wij aan altijd de maalgraad aan te passen voor de perfecte espresso.
Andere zetwijzen zoals het mokkapotje de cafetiere en filterkoffie zijn wat meer vergevingsgezind. Nauwkeurig doseren is uiteraard wel van belang bij deze andere zetwijzen.
Koffie uit Indonesië, Sumatra, Java, enz. en “zachte” Zuid-Amerikaanse koffie uit bijvoorbeeld Peru, Colombia en de meeste Brasils reageren wat beter op een fijnere maalgraad. Hardere bonen die hoog op de berg gerijpt zijn bijvoorbeeld uit Centraal-Amerika en de Ethiopiërs nodigen uit beetje minder fijn te malen om de perfecte extractie te bereiken.
Je koffiemolen is het belangrijkste gereedschap voor het bereiden van heerlijke koffie.